Składniki:
- Ciasto: - 2 szklanki mąki - 1/2-3/4 szklanki wody Nadzienie:- 40 dag twarogu - 3 ziemniaki - sól
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Ugotuj obrane ziemniaki, odcedź i rozgnieć na gładką masę. Dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj. Osól do smaku. Zagnieć ciasto. W dużym, płaskim rondlu zagotuj osoloną wodę. Odrywaj po kawałku ciasta i cienko rozwałkowuj. Wykrawaj kubkiem krążki. Na każdym kładź kopiastą łyżeczkę nadzienia, składaj na pół i zlepiaj brzegi. Uważaj, by nadzienie nie dostało się między brzegi ciasta, bo wtedy pierogi mogą rozkleić się podczas gotowania. Ulepione układaj na desce posypanej mąką tak, by się ze sobą nie stykały. Ciasto użyte do tych pierogów nie ma w sobie jajka - jest dzięki temu bardziej delikatne, ale też ma większą skłonność do zlepiania się po ugotowaniu. Takie ciasto bardzo polecam także do pierogów z owocami. Pierogi wrzucaj do wrzątku partiami. Po wrzuceniu zamieszaj, żeby się nie pozlepiały ani nie przywarły do dna. Gdy wypłyną, gotuj je jeszcze przez dwie-trzy minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową. Przed podaniem polej pierogi masłem, masłem z tartą bułką albo skwarkami. Na talerzu każdy może je sobie dodatkowo posypać ulubioną przyprawą. Jeśli mamy chęć na danie na słodko, nadzienie solimy tylko trochę, a pierogi polewamy na talerzu śmietaną z cukrem. Takimi właśnie pierogami zajadałam się w dzieciństwie. p.s. Uważam że Polskie dania są najlepsze i trzeba je cenic, nie zastąpimy ich pizza, czy czyms innym. Wyglądają dobrze na stole, mozna je podać gościom. Bardzo dobre w niedziele do stołu przy rodzinie. Mozna jeszce jako zupę podac rosół. Postrac się aby był to np. Poski rodzinny obiad.
Wszystkie przepisy