Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe

1/2 łyżeczki soli morskiej
4 świeżo zmielone ziarenka różowego pieprzu

1/4 łyżeczki tymianku
Marynata: 1/2 filiżanki porto aloirado (brązowego)
3 łyżki sosu sojowego kikkoman
po 2 łyżki melasy
2 łyżki sake i półtoraka
Galaretka: 300 g domowej galaretki porzeczkowej
2 łyżeczki obranego i startego kłącza imbiru
po 2 łyżki porto aloirado i soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
po 1 łyżce miodu gryczanego i syropu klonowego
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: -
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Polędwiczki nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Układamy w płytkim ceramicznym lub szklanym naczyniu. Mieszamy składniki marynaty, miksujemy przez 10 sekund, zalewamy mięso. Ściśle zakrywamy i marynujemy w lodówce przez 8 godzin, co jakiś czas obracając mięso. Następnie mięso grillujemy, często smarując marynatą. Mieszamy składniki galaretki, gotujemy 5 minut stale mieszając, polewamy pieczeń i odstawiamy na godzinę do temperatury pokojowej, jeszcze wielokrotnie polewając ją galaretką. Polędwiczki układamy na podgrzanym półmisku, kroimy w plastry, polewamy galaretką. Dekorujemy gałązkami kolendry, plasterkami jabłka namoczonymi w półtoraku i porzeczkami. W sosjerce podajemy sos jabłkowo-wasabi. Doskonałe na zimno, jak i na gorąco podane z grillowanymi plastrami kaszanki i szparagami, udekorowane smażonym selerem naciowym, marynowanymi cebulkami i sosem żurawinowym.
Wszystkie przepisy