Składniki:
8 szklanek posiekanego szpinaku
1/4 bekonu
6 jajek przepiórczych na twardo pokrojonych na ćwiartki
1/4 szklanki poszatkowanego selera naciowego
2 łyżki siekanego szczypiorku
1/2 łyżki grubo zmielonego białego pieprzu
1/4 łyżki cukru klonowego
1/3 szklanki octu malinowego
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki brandy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 7 osób
Czas: -
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Usmażyć bekon aż będzie chrupiący, odlać tłuszcz zachowując 1/2 szklanki. W dużym naczyniu do sałatek ułożyć szpinak, jajka, seler, szczypiorek, popieprzyć, posolić. W małym rondelku połączyć cukier, tłuszcz spod bekonu, ocet malinowy i sok z limonki. Podgrzać niemal do wrzenia, wymieszać z pokruszonym bekonem i połączyć ze szpinakiem. Zamieszać. Ogrzać brandy aż zacznie parować. Zapalić i szybko polać sałatkę.
Wszystkie przepisy