Składniki:
1kg polędwiczek wieprzowych (oczywiście z Carrefour)
2 łyżki masła
cztery czarki miodu pitnego
(0,5 litra)
2 łyżki musztardy sarepskiej
3/4 szklanki słodkiej śmietanki
szczypta suszonego estragonu
sól i pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Z polędwiczek odcinam cienkie końce. Wykrawam z polędwicy kotleciki grubości palca. Każdy kotlet delikatnie nagniatam dłonią (nie używam tłuczka). Następnie solę, dodaje pieprz. Na patelni rozgrzewam masło i szybko obsmażam kotleciki z obu stron. Dodaje miód pitny, szczyptę estragonu i duszę bez pokrywki na silnym ogniu, dopóki miód pitny nie zniknie z patelni. Dodaję śmietankę wymieszaną z musztardą i gotuję 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Wszystkie przepisy