Składniki:
2 świeże oczyszczone makrele 1 łyżeczka papryki 1/4 łyżeczki mielonego kminku 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka oliwy z oliwek SAŁATKA 3 małe pomarańcze garść grubo posiekanej natki 1 mała czerwona cebula
drobno posiekana 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

1.Rozgrzać wcześniej grill do wysokiej temperatury. Zrobić trzy głębokie ukośne nacięcia w każdej makreli. Wymieszać przyprawy z oliwą i posmarować ryby. Położyć ryby w płytkim, żaroodpornym naczyniu. Piec ryby pod grillem ok. 12 min, po 6 min obrócić. Piec, aż skórka będzie chrupiąca. 2. W tym czasie zdjąć skórkę i oczyścić powierzchnię pomarańczy za pomocą ząbkowanego noża. Pokroić pomarańczę w poprzek na cienkie, okrągłe plastry. Wymieszać kawałki pomarańczy z natką, czerwoną cebulą i oliwą. Podawać z pikantną makrelą.
Wszystkie przepisy