Składniki:
Indyk (ewentualnie piersi indycze)
sól
cukier
300-500 ml wódki
masło
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 60 zł
 

Sposób przyrządzania

Kolacja świąteczna to połączenie uroczystego wystroju i starannie przemyślanego menu. Na ładnie nakrytym stole powinny się więc znaleźć świąteczne symbole: kolorowe jajka, gałązki bukszpanu, bazie, rzeżucha lub owies. Mogą być ułożone na jednym większym półmisku, w wiklinowym koszyczku, na tacce, czy inny oryginalny sposób - według własnego uznania. Tym razem doskonale wyglądałby obrus jednobarwny, w wesołym, wiosennym kolorze, na przykład żółty, zielony, a do niego dobrane kolorowe papierowe serwetki. Daniem, które chce szczególnie polecić na świąteczną okazję, jest „pijany” indyk. Możemy upiec same tylko piersi (do kupienia w sklepach z drobiem) lub całego indyka (dla większej rodziny). Dokładnie umytą pierś indyczą (nie mniej niż 2-2,5 kg) solimy i pozostawiamy na pół godziny, aby sól nieco wsiąkła. Następnie odmierzamy pół szklanki wódki i nalewając trochę w dłoń, smarujemy dokładnie całe mięso. Powinno się zużyć do tego 1/4 szklanki wódki. Do pozostałej wódki dolewamy 1/4 szklanki wody i odstawiamy. Teraz indyka smarujemy cukrem: dwie łyżki cukru nasypujemy także w dłoń i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni mięsa. Następnie nakrywamy go czystą ściereczką lub gazą i odstawiamy na klika godzin. Do piekarnika wstawiamy indyka pod przykryciem z folii aluminiowej, na mięsie możemy ułożyć kilka drobnych wióreczków masła. Pieczemy, polewając resztą wódki zmieszanej z wodą. Kiedy mięso jest już prawie miękkie, odkrywamy je i dopiekamy, rumieniąc skórkę, polewając stopionym masłem i sosem spod mięsa. Takiego indyka podaje się z delikatną bułką i z różnymi chrzanowymi dodatkami: borówkami z chrzanem, przecierem jabłkowym z chrzanem lub świąteczną ćwikłą. Do tego białe wino. Na koniec zdradzę sekret: jeśli nie mamy indyka lub indyczej piersi - z powodzeniem zastąpi go duży, mięsisty, ale nie za tłusty kurczak.
Wszystkie przepisy