Składniki:
3 szklanki mąki
2 płaskie łyżki drożdży
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
2 czubate łyżki margaryny
1 jajko
2 żółtka
1/2 jajka do posmarowania ciasta
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Przesiać mąkę, zrobić ciasto drożdżowe. Gdy zacznie wyrastać formować według własnej fantazji, koguty, kaczuszki lub inne figurki. Ułożyć je na blaszce. Tu jedna uwagą, bo zdaję sobie sprawę z tego, że ciężko jest samemu coś ładnego uformować ułożyć, jednak jak nie mamy specjalnych foremek to pozostaje nam tylko własna twórczość (jeśli całość potem polejemy lukrem to defekty zostaną skorygowane). Specjalistyczne foremki oczywiście można kupić we własnym zakresie. Niemniej jednak jak ktoś nie ma dostępu do foremki to ulepione kaczątko czy inna prosta rzecz również będzie okazała, szczególnie po polaniu lukrem! I udekorowane posypką ozdobną. Jednak wiadomo, że zrobi się lepsze wrażenie robiąc trudniejszy wypiek. Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie wstawić do piekarnika. Piec około 20 minut na złoty kolor. Zające i baranki piec tak jak koguty (potrzebna będzie specjalna foremka). Po upieczeniu figurki można polukrować (całość albo miejscami). To najprostszy przepis na tego typu wypieki. Dodatkowo można użyć kupione już ciasto kakaowca lub samemu wymieszać dokładnie ciasto i kakao (nie zawsze są pożądane efekty). Jeśli ktoś dobrze radzi sobie z czekoladą to również można cały wypiek pokryć czekoladą! Z początku nie jest łatwo, ale z biegiem czasu wszystko idzie opanować. Fantazjować przy tym można bez umiaru – wielkość, kształt, ostateczny wygląd – wszystko zależy od naszych inwencji twórczych!
Wszystkie przepisy