Składniki:
50 dag mąki
l żółtko
l łyżka oleju. Farsz: 50 dag kiszonej kapusty
duża cebula
8-10 dag suszonych grzybów
1 jajo
3 łyżki oleju
pieprz
sól
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 60 zł
 

Sposób przyrządzania

Grzyby namoczyć, po czym ugotować w wodzie, w której się moczyły. Kapustę wrzucić do garnka, wlać wywar z grzybów, trochę wody i gotować, aż kapusta będzie miękka. Do przesianej mąki dodać żółtka, olej i taką ilość ciepłej wody, by po wymieszaniu składników można było zagnieść gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na 25 min. Ugotowaną kapustę i grzyby dobrze osączyć, po czym posiekać na stolnicy. Na rozgrzanym w rondlu oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać kapustę, grzyby, przyprawić do smaku pieprzem i - jeśli trzeba - solą. Zestawić z ognia, energicznie wymieszać z surowym jajem i wystudzić. Ciasto rozwałkować na cienkie placki, wycinać z nich krążki. Na każdym położyć trochę zimnego farszu i starannie zlepić brzegi ciasta. Gotowe pierogi ugotować w posolonej wodzie, odcedzić. Podać polane masłem albo zrumienione na patelni. 100 g - 190 kcal
Wszystkie przepisy