Składniki:
Biszkopt: 6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz: 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody
10 ml spirytusu
łyżeczka cukru
łyżeczka soku z cytryny
Masa chałwowa: 30 dkg masła 1 tabliczka czekolady gorzkiej
2 jajka

3/4 szklanki cukru
40 dag chałwy waniliowej
25 ml spirytusu
Ponadto: 20dkg ciastek "bez"
gotowa polewa czekoladowa,
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części. Przegotowaną zimną wodę wymieszać ze spirytusem, łyzeczka cukru , i łyzeczka soku cytrynowego. Powstałym ponczem nasączyć dwie części biszkoptu. Miękkie masło utrzeć. Jajka ubić z cukrem na parze (tzn. wodę w małym garnku zagotować, następnie zmniejszyć gaz, i na ten garnek położyć miskę z jajkami i cukrem, tak żeby ta miska nie dotykała gorącej wody, i ubijać mikserem jajka, gdy masa będzie już sztywna, miskę zdjąć i masę ostudzić). Do puszystej masy z masła dodać masę jajeczną i dalej miksować. Na koniec dodać rozkruszoną chałwę i spirytus. Delikatnie wymieszać. Mase podzielić na 2 części do jednej dodać starta czekoladę Na jedną cześć biszkoptu rozłożyć połowę kremu, na krem rozłożyć równomiernie bezy druga cześć masy rozłożyć na bezy następnie położyć drugą część biszkoptu. Lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać gotową polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.
Wszystkie przepisy