Składniki:
350g ciasta d pizzy w proszku knorr
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietanki 36%
40g cukru pudru
1 banan
1 zielone jabłko
40g cukru kryształ
1 łyżeczka cynamonu
6 orzechów włoskich
2 łyżeczki masła
mąka do posypania blatu
listek mięty do ozdoby
1 cytryna
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Wymieszaj ciasto do pizzy z 1/2 szklanką wody. Wyrób na gładką masę. Odstaw do wyrośnięcia pod czystą ściereczką w ciepłym miejscu na 15 -20 min. Rozpuść czekoladę w metalowej misce trzymanej w kąpieli wodnej. Kiedy będzie płynna, dodaj 3 łyżki śmietanki i wymieszaj. Obierz jabłko ze skórki. Pokrój na 4 części i usuń gniazdo nasienne. Pokrój owoc w kostkę o boku 1 cm. Do rozpuszczonej czekolady dodaj przesiane przez sitko 40 g cukru pudru. Jabłka posyp zwykłym cukrem i cynamonem. Na patelni rozpuść masło. Posyp blat mąką i rozpłaszcz wyrośnięte ciasto na cienki placek o średnicy 40 cm. Podsmaż jabłka na maśle. Na blasze z piekarnika połóż papier pergaminowy podsyp go delikatnie mąką. Na nim rozłóż pizzę. Piecz całość 8 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. (Jeśli twój piekarnik nie ma termoobiegu rozgrzej go do 200 stopni C.) Obierz banany i pokrój je w ukośne plasterki. Wyciśnij na nie sok z cytryny, żeby nie ściemniały. Polej upieczoną pizzę czekoladą. Na wierzchu rozłóż równomiernie banany, jabłka i orzechy włoskie. Przed podaniem możesz ozdobić całość listkiem mięty.
Wszystkie przepisy