Składniki:
Mąka 250 gramów
drożdże 40 gramów
żółtka 2 sztuki
jajko 1 sztuka
śmietana 1 szklanka
masło 50 gramów
cukier 1 łyżka stołowych
kapusta kiszona 250 gramów
cebula 1 sztuk
masło 8 łyżek stołowych
żółtko 1 sztuka
sól według uznania.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Ciasto: do mąki dodać drożdże roztarte z cukrem i śmietaną, 2 żółtka i jajko, 7 łyżek roztopionego masła i szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1h. Farsz: kapustę gotować 30 minut w niewielkiej ilości wody. Odparować, odcedzić i posiekać. Oczyszczoną cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła. dodać kapustę, przyprawić i dusić 20 minut pod przykryciem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać krążki o średnicy 10 cm. na każdym ułożyć kopiastą łyżkę farszu i dobrze zlepić brzegi. Pierogi ułożyć w odstępach na natłuszczonej blasze, posmarować żółtkiem rozmąconym z wodą. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Podawać na gorąco lub na zimno.
Wszystkie przepisy