Składniki:
rabarbar
1 kg
szklanka soku wiśniowego
galaretki wiśniowe
2
opakowanie biszkoptów
cukier
2 szklanki
Śmietana kremówka
2 kubeczki
Koniak
40 ml
cukier puder
4 łyżki
żelatyna
4 łyżeczki
aromat arakowy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki, zasypać cukrem, zalać sokiem, gotować do miękkości. Wyjąć 5-6 kawałków rabarbaru. Do reszty wsypać obie galaretki, zmiksować, 2-3 łyżki zmieszać z odłożonym rabarbarem, resztę przestudzić. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami, zalać tężejącą masą rabarbarową. Wstawić do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dosypać cukier puder, dodać kilka kropelek aromatu i koniak. Krem rozmieszać z rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną. Wylać na masę rabarbarową, w kremie łyżką porobi- równomierne zagłębienia(niby fale), w nie włożyć pozostawiony rabarbar. Wystudzić.
Wszystkie przepisy