Składniki:
Ciasto: 230 g mąki
50 g masła
7-8 łyżek mleka
1 puszka pomidorów pelati
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 szczypta oregano
cukier
sól i pieprz do smaku
Przykładowe dodatki:
3 plasterki szynki
4 czarne oliwki 1 pieczarka 50 g ementalera parę listków bazylii oliwa z oliwek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Przesiej mąkę przez gęste sitko na blat. Wymieszaj ze szczyptą soli i cukru. Pokrój masło w kawałeczki i dodaj do mąki. Wymieszaj widelcem masło z mąką i mlekiem. Zagnieć ciasto na jednolitą masę i uformuj kulkę. Na rozgrzaną patelnię przełóż pomidory pelati i 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Dopraw sos oregano i cukrem. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. (Jeśli lubisz, dodaj posiekany ząbek czosnku). Duś sos, aż zgęstnieje – ok. 10 min. Podsyp mąką stolnicę i rozpłaszcz ciasto ręką. Uformuj okrągły, płaski blat do pizzy. Posmaruj wierzch sosem pomidorowym. Zostaw 1/2 cm suchego ciasta z brzegu. Pokrój szynkę w paseczki, a oliwki i pieczarkę w plasterki. Zetrzyj ser. Rozłóż na cieście szynkę, oliwki i pieczarki. Posyp serem. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Posyp po wierzchu podartymi listkami bazylii. Podlej całość oliwą z oliwek. Podsyp mąką tacę z piekarnika, przełóż pizzę i piecz w temperaturze 200 stopni C 10-15 min. Pizza jest gotowa, kiedy jej spód nabierze złoto-brązowego koloru. Po wyjęciu z pieca podlej jeszcze odrobiną oliwy lub oleju truflowego.
Wszystkie przepisy