Składniki:
Ciasto: mąki pszennej 25 dag. masła 25 dag. wody 100 ml. szczypta soli Nadzienie: mięsa mielonego 20 dag sera feta 1/2 kostki ogórki konserwowe 3 szt. cebula 1 szt. sól
pieprz ząbek czosnku żółtko
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Składniki na ciasto połączyć i szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na godzinę. Mięso mielone podsmażyć rozgniatając widelcem żeby była jak najmniej grudek. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do ostudzonego mięsa dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i fetę. Wszystko dokładnie wymieszamy na gładką masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Nakładamy farsz na ciasto. Zlepiamy pierogi za pomocą widelca. Rozmąconym żółtkiem smarujemy pierożki. Pieczemy 10-15 min w piekarnik rozgrzanym do 220 C. Świetnie smakują z sosem czosnkowym
Wszystkie przepisy