Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe (50 dag)
8-10 suszonych śliwek bez pestek

12-15 orzechów włoskich wyłuskanych

1 łyżka oleju rzepakowego
1 płaska łyżka mąki
średni kubek jogurtu naturalnego 3% tłuszczu
sól
ziele angielskie
listek laurowy
pieprz ziarnisty i mielony
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 60 zł
 

Sposób przyrządzania

Polędwiczki pokroić w plastry grubości ok. 1 cm. Orzechy pokruszyć, śliwki przekroić na połówki. Polędwiczki obsmażyć na oleju - najlepiej w teflonowym rondlu. Dodać suszone śliwki i orzechy, a następnie taką ilość wody, aby przykryła mięso (zwykle 1 szklankę). Wsypać przyprawy i dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut. Zagęścić mąką wymieszaną z jogurtem i jeszcze kilka minut gotować. Doprawić solą i mielonym pieprzem. Potrawę najlepiej przyrządzić na 2-3 godziny przed podaniem.
Wszystkie przepisy