Składniki:
Ciasto: mąka 2 szklanki
jajko 1
łyżka oleju
ciepła woda
sól Nadzienie: dobrze odciśnięty twaróg 50 dag
ziemniaki (ugotowane w mundurkach) 5-7
cebule 2
olej przyprawa do zup

pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Mąkę posól, zagnieć z jajkiem, olejem i taką ilością ciepłej wody, aby powstało elastyczne ciasto. Obierz ziemniaki, przepuść je przez maszynkę razem z twarogiem. Zeszklij posiekaną cebulę na łyżce oleju, dodaj do ziemniaków i sera. Masę wymieszaj, przypraw do smaku solą, sporą ilością pieprzu oraz przyprawą do zup. Rozwałkuj ciasto pierogowe, wytnij szklanką kółka, pośrodku każdego ułóż porcję farszu. Sklej pierogi, ugotuj je w osolonej wodzie z niewielką ilością oleju. Przed podaniem możesz odsmażyć pierogi na maśle lub tłuszczu wytopionym z boczku.
Wszystkie przepisy