Składniki:
Składniki na porcję: Polędwica wołowa ok. 20 dag (befsztyk)
Borowik 4 małe grzybki
zielonka 4 małe grzybki
kurki 8 małych grzybków
czosnek 1 ząbek
posiekana bazylia- łyżeczka
papryczka peperoni szczypta
wino białe półwytrawne 0,5 szklanki
bulion wołowy 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana
oliwa z oliwek do smażenia
łyżeczka masła
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 1 osoby
Czas: do 20 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Grzyby kroimy na połówki, smażymy na złoty kolor, dodajemy posiekany czosnek, bazylię , peperoni, przyprawiamy solą, pieprzem, podlewamy winem czekamy aż odparuje. Wlewamy bulion, zagotowujemy, delikatnie zaciągamy mąka ziemniaczaną i masłem tak aby sos był klarowny. Polędwicę obsmażamy, przyprawiamy i dodajemy na chwilę do sosu. Gotową polędwicę podajemy.
Wszystkie przepisy