Składniki:
2 butelki czerwonego wytrawnego wina gronowego
litr wody
6 goździków
kora cynamonowa
cytryna
2 łyżeczki cukru
Pół szklanki śmietany (18%)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Napoje, Drinki
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Wino przelać do garnka, dolać do niego wodę oraz przyprawy (goździki, kawałek kory cynamonowej). Cytrynę dokładnie umyć i odkroić długi kawałek skórki, który również należy wrzucić do garnka. Ostatnim składnikiem jest cukier, który należy wsypać do całości i wszystko dokładnie wymieszać. Garnek postawić na małym ogniu, a jego zawartość doprowadzić do wrzenia od czasu do czasu mieszając. Gdy polewka zacznie się gotować, wyłączyć ogień, przykryć garnek i odstawić go na 10 minut. Nie należy wkładać go do lodówki, lub innego chłodnego miejsca. Najlepiej przechować napój w dość ciepłym pomieszczeniu. Tuż przed podaniem do stołu polewkę należy zagęścić śmietaną. Polewka winna z korzeniami jest polecana na przeziębienia i dla ogólnego rozgrzania organizmu. Najlepiej smakuje serwowana w filiżankach lub miseczkach porcelanowych. Niektórzy dodają do niej groszek ptysiowy.
Wszystkie przepisy