Składniki:
filet z kurczaka: 2 sztuki
marchewka: 2 sztuki
czosnek: 2 ząbki
cebula: 1 sztuka
ryż: 1 szklanka
śmietana 12%: 200 ml
przyprawy: zioła
curry
kostki rosołowe warzywne
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ryż zalać dwoma szklankami wody, dodać pół łyżeczki curry i ugotować. Filety z kurczaka dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewki umyć, obrać i pokroić na plasterki. Dla uzyskania atrakcyjnego wyglądu dania marchewkę można powycinać małą foremką do ciastek, na przykład w formie gwiazdki. W garnku zagotować litr wody, dodać dwie kostki rosołowe, pokrojoną marchewkę. Cebulę i czosnek obrać ze skórki. Czosnek przekroić na pół i wrzucić do wywaru. Cebulę lekko opalić na ogniem i całą wrzucić do wywaru. Kiedy wywar się zagotuje, zmniejszyć pod nim ogień, wyjąć warzywa i wrzucić pokrojone filety z kurczaka. Cebulę i czosnekmożna wyrzucić, marchewki pozostawić do dekoracji dania. Całość gotować na małym ogniu do momentu osiągnięcia miękkości mięsa. Nie przykrywać, gdyż część wody powinna odparować. Gdy w garnku pozostanie około 1/4 wody, wlać śmietankę rozrobioną z odrobiną gorącego wywaru. Chwilę podgotować. Ryż wyłożyć na talerze za pomocą łyżki do lodów, polać sosem, kawałki kurczaka wyłożyć obok. Udekorować marchewką i ziołami.
Wszystkie przepisy