Składniki:
4 małe lub dwie duże cukinie; 1 opakowanie fety light 270 gram; pęczek szczypoirku; 1 jajko; mąka; pieprz
sól; olej
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 5 zł
 

Sposób przyrządzania

Przygotowanie Cukinie obrać ze skóry. W dużych wydrążyć nasiona, w małych jest to niepotrzebne. Obrane cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i pozostawić na kilka minut, aby puściły sok. W międzyczasie fetę wyjąć z opakowania i odsączyć z wody. Następnie fetę pokroić w dobniutką kostę. Szczypiorek również posiekać. Gdy cukinia puści już sok, wycisnąć ją i przełożyć do sucheej miseczki. Do cukini dodać fetę i zagnieść tak, aby przykleiła się do fety. Dodać szczypiorek, wymieszać. Następnie dodać jajko, wymieszać i dalej mieszając wsypywać mąkę (w ilości wg uznania). Tak powstała masa musi mieć dość gęstą konsystencję. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, tak jak placki ziemniaczane. Smacznego!!!
Wszystkie przepisy