Składniki:
Składniki: - 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 2 polędwice wieprzowe (ok. 800g)
- 1 kieliszek białego wina wytrawnego
- 1 kieliszek wytrawnej wódki ziołowej
- szczypta cynamonu
- 1 listek laurowy
- 4 łyżki masła
- groszek cukrowy (1 spora garść)
- sól
pieprz
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (do 2 łyżek wody).
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

1) Osączamy brzoskwinie z syropu. Skrapiamy je wódką. Odkładamy na bok. Mięso kroimy na ukośne plastry i rozgniatamy dłonią na cienkie płaty. 2) Mięso obsmażamy na gorącym maśle po obu stronach. Wlewamy kieliszek wina, dodajemy cynamon i listek laurowy. Dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Pod koniec gotowania solimy i pieprzymy do smaku. Zdejmujemy mięso z patelni w ciepłe miejsce. 3) W niewielkim garnuszku gotujemy wodę na groszek. Wodę lekko solimy i słodzimy - na wrzącą wrzucamy groszek. Gotujemy kilka minut. Osączamy. 4) Z sosu wyjmujemy listek laurowy. Wlewamy mąkę wymieszaną z wodą i mieszamy do powstania jednolitej, dość gęstej konsystencji. Dodajemy brzoskwinie pocięte na półksiężyce i otaczamy (delikatnie) w sosie 2 – 3 min. Po wyłożeniu ich na talerze, tak samo postępujemy z groszkiem. 5) Na małej, gorącej patelni bez tłuszczu rumienimy garść orzeszków piniowych. 6) Na każdy talerz kładziemy mięso, potem delikatnie układamy brzoskwinie, następnie zanurzony na chwilę w sosie groszek cukrowy. Polewamy resztą sosu z patelni. Danie posypujemy orzeszkami piniowymi.
Wszystkie przepisy