Składniki:
mąka: 250 g
suszone borowiki: 10 g
suszone grzyby [mieszane]: 150 g
jajka: 2
cebula
ząbek czosnku
natka pietruszki: 1/2 pęczka
sol
pieprz
oliwa: 3 łyżki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: -
Trudności: -
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Grzyby namoczyć, ugotować,odcedzić borowiki odłożyć. Posiekana cebule, czosnek, ugotowane grzyby podsmażyć na suchej patelni, zalać wywarem z grzybów. Dusić aż płyn odparuje, po ostudzeniu dodać żółtko, natkę, przyprawić. Zrobić ciasto z maki, jajka, soli i 2/3 szklanki wody. Rozwałkować szklanka wyciąć kolka na każdym kłaść farsz, zlepić pierogi, ugotować. Podawać udekorowane borowikami.
Wszystkie przepisy