Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna: 30 dag
gorąca woda: pól szklanki
sól: szczypta

Farsz:
liście szpinaku (mrożone lub świeże): pół kilograma
masło: 2 łyżki
czosnek: 3 ząbki
mleko: pół szklanki
kasza manna: 2 łyżki
cebula: 1
sól
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Wegetariańskie
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Farsz: Liście szpinaku posiekać (zamrożone rozmrozić). Na patelni stopić dwie łyżki masła. Cebulę obrać, pokroić na drobną kosteczkę i zeszklić na roztopionym maśle. Do cebuli dodać szpinak i przecisnąć do masy czosnek. Jeśli wolimy mniej ostry smak, to ilość czosnku należy zmniejszyć. Do mleka wsypać kaszę mannę i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Powstały roztwór wlać na patelnię ze szpinakiem i całość dusić na małym ogniu aż do zgęstnienia masy. Następnie doprawić do smaku i pozostawić do ostygnięcia. Ciasto: Mąkę połączyć z gorącą wodą i szczyptą soli i zagniatać do osiągnięcia jednolitej, plastycznej konsystencji. Następnie ciasto rozwałkować i wyciąć z niego kółka za pomocą szklanki. Na każde kółko nałożyć łyżkę szpinakowego farszu, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Można sobie pomóc widelcem, dzięki czemu uzyska się dekoracyjny, falisty brzeg. W dużym garnku zagotować wodę, posolić ją i wrzucać pierogi partiami do wrzątku. Gotować około pięciu minut od momentu wypłynięcia. Pierogi podawać z masłem i cebulką.
Wszystkie przepisy