Składniki:

1 łyżka oleju
1 posiekana cebulka
2 zmiażdżone ząbki czosnku
pół łyżeczki zmielonej kolendry
850 ml bulionu warzywnego
175 g czerwonej soczewicy
1 jajko
2 łyżki mleka
2 łyżki natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Olej rozgrzewamy w dużym garnku, cebulkę i czosnek obsmażamy przez ok 2 - 3 minuty, dodajemy przyprawy i dusimy przez pół minuty. Do garnka wlewamy bulion i dodajemy soczewicę. Zawartość garnka należy zagotować, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok 20 minut aż soczewica zmięknie. Odcedzamy nadmiar płynu. Do soczewicy dodajemy jajko, mleko, przyprawy, mieszamy. Foremkę na pasztet smarujemy tłuszczem i wykładamy folią aluminiową. Wykładamy zawartość garnka do foremki po czym przykrywamy ją folią aluminiową. Pieczemy w 200 stopniach C przez ok 40-45 minut. Po upieczeniu zostawiamy na 20 minut w formie po czym wyjmujemy i wstawiamy do lodówki.
Wszystkie przepisy