Składniki:
makaron penne: 25 dag
szpinak: 1/2 kg
pieczarki: 10 dag
cukinia: 1 sztuka
śmietana: 200 ml
masło: 4 łyżki
przyprawy: sos sojowy
sól
pieprz
zioła
czosnek
olej
sok z cytryny
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Zioła umyć i dokładnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Pieczarki oczyścić, obrać i pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Młodą cukinię umyć, pokroić na plasterki i podsmażyć na oleju. W osobnym naczyniu rozpuścić cztery łyżki masła, dodać pokrojone pieczarki i dwa żabki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane. Całość dusić do momentu aż pieczarki puszczą sok. Następnie dodać drobno pokrojony szpinak. Można użyć szpinaku mrożonego, lecz należy go rozmrozić przed dodaniem. Do pieczarek i szpinaku włożyć przesmażone pieczarki i dusić całość 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i sosem sojowym. Na koniec wlać śmietanę i potrawę zagotować. Sos wyłożyć na makaron i podawać natychmiast po przygotowaniu. Aby dodać daniu smaku i atrakcyjnego wyglądu można posypać je startym twardym parmezanem.
Wszystkie przepisy