Składniki:
8 dużych
płaskich pieczarek
mały pęczek świeżego tymianku
sól
pieprz
oliwa z pierwszego tłoczenia
ocet winny
2 świeże papryczki chilli
świeża natka pietruszki
cytryna
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Pieczarki oczyścić, odciąć nóżki, żeby kapelusze były dość płaskie. Ułożyć je na rozgrzanej grillowej patelni blaszkami do dołu. Zmiażdżyć w moździerzu mały pęczek tymianku ze szczyptą soli, aż miękkie listki odpadną od łodyg i powstanie pędzelek, którym można później smarować grzyby. Dodać do utartego tymianku około pięciu łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia, dwie łyżki octu winnego, trochę soli i pieprzu, wymieszać i posmarować marynatą pieczarki za pomocą tymiankowego pędzelka. Odwrócić kapelusze i posmarować z drugiej strony. Powtórzyć tę czynność trzy – cztery razy. W tym samym czasie posiekać natkę z łodyżkami i papryczki chilli, a kiedy grzyby są gotowe przełożyć je na talerz, posypać natką i chilli oraz łyżką świeżo startej skórki z cytryny. Skropić wszystko sokiem cytrynowym i obficie polać oliwą.
Wszystkie przepisy