Składniki:
awokado: 1 sztuka
jajka: 3 sztuki
czosnek: 1 ząbek
majonez: 2 łyżki
sól
pieprz
Vegeta
sok z cytryny
cukier
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Śniadania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupki. Pokroić na drobną kostkę. Czosnek obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać. Awokado umyć, obrać ze skórki. Owoc przekroić na pół i usunąć z niego pestkę. Miąższ pokroić na kawałki. Jajka, czosnek i awokado przełożyć do jednego pojemnika i całość zmiksować na gładką, kremową masę. Można także użyć blendera, nie trzeba wtedy drobno kroić składników. Pastę z awokado doprawić do smaku solą, pieprzem, Vegetą i szczyptą cukru. Na koniec dodać łyżkę soku z cytryny i dwie łyżki majonezu. Wymieszać. Pasta z awokado jest bardzo zdrowa, gdyż owoc ten zawiera tłuszcze nienasycone, które są łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Przygotowana pasta może zastępować masło i jest polecana osobom z miażdżycą i nadciśnieniem. Znakomity smak z pewnością zrekompensuje wyeliminowanie masła lub margaryny z diety.
Wszystkie przepisy