Składniki:
Kategoria: Wielkanoc. Składniki: 30 dag karkówki
30 dag cielęciny

30 dag wołowiny
25 dag wątróbki drobiowej
50 dag boczku + 10-15dkg pasków boczku do położenia na wierzch pasztetu - doda super smak bekoniku i sprawi ,że skórka pasztetu będzie chrupiąca i nie będzie on suchy
wszystko bez kości - surowe
5 dag suszonych grzybków
2 szt cebul -- średnie
6 jaj
1 łyżeczka wegety
sól
pieprz
szczypta tymianku
przyprawy w/g gustu / łagodny lub pikantny/ bułka tarta do formy
tłuszcz do wysmarowania foremki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Mięso opłukać i pokroić na kawałki. Włożyć do garnka boczek, zalać wodą i chwilę gotować na małym ogniu. Dodać pozostałe mięso (z wyjątkiem wątróbek), cebulę, namoczone grzyby i przyprawy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Wątróbkę obgotować przez 2 - 3 minuty w osobnym naczyniu. Wszystko odsączyć, wystudzić i przekręcić 3 razy przez maszynkę. Dodać jajka, doprawić do smaku w/g uznania - sól pieprz - przyprawy/papryka pikantna, pieprz cayene -opcja pikantna/, dokładnie wyrobić. Formę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i napełnić masą, dokładnie ugniatając. Ważne - na wierzchu przed pieczeniem kładziemy cienkie paski bekonu - boczku możliwie na całej powierzchni pasztetu. W/g mnie najlepsza jest forma nie wysoka i dość duża - pasztet wychodzi taki ''ciastowy'' - fantastycznie czuć chrupkość skórki. Można go zrobić i w formie babkowej, keksowej.Już mi ślinka cieknie!!!Smacznego!!! Piec około godziny w temperaturze 200 °C.
Wszystkie przepisy