Składniki:
makrela wędzona: 1
jajka: 4
cebula: 1 duża
czosnek: 4 ząbki
kiszone ogórki: 2
majonez
sól
pieprz
szczypiorek lub koperek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Śniadania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Wędzoną makrelę przepołowić, usunąć z niej skórę i wszystkie ości. Następnie przełożyć ją do miski i rozdrobnić za pomocą widelca lub blendera. Jajka umyć i ugotować na twardo. Następnie obrać ze skorupek i pokroić na drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek obrać z wierzchniej warstwy, następnie ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, a cebulę drobno posiekać. Ogórki kiszone przeciąć wzdłuż na pół i wybrać z nich środek, jeżeli jest nieco wodnisty. Twardą część zetrzeć na tarce na grubych lub drobnych oczkach. Ogórki można także pokroić w drobną kosteczkę. Następnie dodać wszystkie składniki do miski z makrelą i wymieszać dokładnie. Osoby, które wolą gładką konsystencję, mogą dodatkowo zblendować wszystkie składniki. Pozwoli to także na rozdrobnienie ości, które mogły pozostać w makreli. Pastę doprawić solą i pieprzem, nałożyć na pieczywo i posypać szczypiorkiem lub koperkiem według uznania.
Wszystkie przepisy