Składniki:
1/2 kg miodu
2 szklanki cukru
25 dag smalcu lub masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2-3 torebki przyprawy do piernika
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Miód, cukier i tłuszcz podgrzewaj na małym ogniu, prawie do wrzenia. Odstaw masę do ostygnięcia. Gdy będzie już letnia, dodaj stopniowo, ciągle wyrabiając ciasto ręką, mąkę, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól oraz przyprawy korzenne. Ciasto starannie wyrób, uformuj kulę, włóż do kamionkowego garnka, przykryj ściereczką i pozostaw na 3-4 tygodnie w chłodnym miejscu. Dojrzałe ciasto podziel na 2-3 części. Każdą porcję rozwałkuj, włóż do natłuszczonej formy i piecz ok. 30 minut w temp.180°C. Upieczone pierniki ostudź. Potem możesz przekładać je powidłami lub kremem. Ciasto możesz także rozwałkować na cieniutki placek i wyciąć foremką małe pierniczki (piecze się je 10 minut). Pierniki trzeba upiec 4-5 dni przed świętami, bo zaraz po upieczeniu są twarde i trzeba czasu, by porządnie skruszały.
Wszystkie przepisy