Składniki:
1/2 kg miodu
2 szklanki cukru
25 dag masła
0,5 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki żytniej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2-3 torebki przyprawy do piernika
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Podgrzać powoli miód, cukier i masło. Masa musi być bardzo gorąca, ale nie może się zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Gdy będzie już letnia, dodać stopniowo, wyrabiając ciasto ręką, mąkę, 3 płaskie łyżeczki sody rozpuszczonej w zimnym mleku, sól i przyprawy. Ciasto starannie wyrobić, ulepić kulę, włóżyć do kamionkowego garnka, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce, by dojrzewało przez 3-4 tygodnie. Dojrzałe ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą porcję rozwałkować, włóżyć do natłuszczonych formek i piec 10 minut w temp. 180°C. Pierniki trzeba upiec 4-5 dni wcześniej, bo zaraz po upieczeniu są twarde i trzeba czasu, by skruszały.
Wszystkie przepisy