Składniki:
500g pieczarek
20g masła albo margaryny
2 łyżki octu winnego
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa

SOS: Cebula 20g masła albo margaryny
4 pomidory
łyżka mąki pszennej
szklanka bulionu jarzynowego
sól
pieprz
oregano
2 łyżki kwaśnej śmietany,
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Pieczarki przebrać, oczyścić i umyć. Rozgrzać tłuszcz i dusić w nim pieczarki 15 minut, dodać ocet winny i odparować płyn. Przyprawić solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową. SOS Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, oprószyć mąką, wymieszać i zasmażyć. Stopniowo dolewać bulion, przyprawić i ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z kuchenki, wymieszać z kwaśną śmietaną i polać sosem pieczarki.
Wszystkie przepisy