Składniki:
Przepis na 3 osoby: 10 dużych ziemniaków (stare lub młode)
natka z pietruszki
koperek
szczypta soli
szczypta pieprzu
majonez light,
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 5 zł
 

Sposób przyrządzania

Ziemniaki z grilla są doskonałym dodatkiem do mięsnych potraw z grilla (pieczona karkówka, boczek, kiełbasa). Przygotowanie potrawy mozna podzielić na 2 części: 1. przygotowanie ziemniaków 2. przygotowanie sosu Ad 1: Duże ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy zabrudzenia, suszymy papierowym ręcznikiem. Każdy z ziemniaków owijamy szczelnie w folie aluminiową. Tak przygotowane ziemniaki układamy na średniej wysokości na grillu i pieczemy przez ok. 30-40 minut (ziemniaki mają być miękkie). Ad 2: Do miseczki wkładamy 3-4 duże łyżki majonezu light. Dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy I teraz najwazniejsze - jak podajemy? Ziemniaki jak juz wspomniałem są przystawką do dań mięsnych, można jednak spożywac je również osobno. Po wyjęciu z folii aluminiowej ziemniaki obieramy ze skórki (powinna lekko odejść (w przypadku młodych ziemniaków, dobrze wyszorowanych możemy ta czynność pominąć), rozkrajamy na ćwiartki i spożywamy maczając w sosie. Polecam.Rewelacyjny smak.
Wszystkie przepisy