Składniki:
cukier:1i1/4 szklanki
mąka pszenna:3 szklanki
jaja całe:1 duże lub 2 małe
mleko:1/2 szklanki
miód:4 łyżki(najlepszy prawdziwy,ale może być sztuczny)
soda oczyszczona:1 łyżeczka
margaryna lub masło:13 dag
przyprawa do pierników:1 szt,woda:1/3 szklanki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 90 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

1/4 szklanki cukru "upalić",ostrożnie wlac wodę i zagotować do rozpuszczenia sięcukru,dodać margarynę,szklankę cukru,miód i przyprawę do pierników-podgrzewać mieszjąc do połączenia się składników.Po wystudzeniu dodać mąkę,jaja i sode wymieszaną z mlekiem.Wszystko dokładnie wymieszać(najlepiej mikserem końcówkami do wyrabiania ciasta,ale można też ręcznie).Ciasto wyłożyć najlepiej do kamionkowego naczynia,ale może być inne,przykryć pergaminem,obwiązać i włożyc do lodówki na minimum 14 dni(z doświadczenia-najlepszy okres dojrzewania to ok 3 tygodnie).Po tym okresie wyłożyć na wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą blachę(1 duża lub 2 wąskie) i piec ok 35-40 minut w średnio gorącym piekarniku.Jeżeli piekarnik jest z termoobiegiem to cas pieczenia krótszy o 5-10 minut.Można przełożyć marmoladą lub powidłami,polać czekoladą.Najlepszy jest upieczony 5-6 dni wcześniej.Pycha !Bardzo wygodny w przygotowaniu,bo można już teraz przygotować,a nie czekać na ostatnie najbardziej pracowite przedświąteczne dni.Smacznego!
Wszystkie przepisy