Składniki:

makaron pene (piórka): jedno opakowanie (500g)
kilka plasterków szynki lub boczku:50gram
świeże pomidory: 2 sztuki
średnia biała cebula: 1 sztuka
żółty ser: 50gram
świeże lub suszone oregano: łyżka stołowa
sól: 2 łyżki stołowe
pieprz: pół łyżki stołowej
cukier: pół łyżki stołowej
oliwa z oliwek: 5 łyżek stołowych
świeże oregano lub bazylia
lub ewentualnie mięta czy natka pietruszki: kilka listków.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Do garnka wlewamy wodę (w ilości takiej, by po wsypaniu makaronu przykryła ona makaron na około 5cm), solimy i wlewamy łyżkę oliwy, aby makaron się nie skleił. Po zagotowaniu wody wsypujemy makaron i gotujemy. Od czasu do czasu makaron należy przemieszać, zwracając szczególną uwagę na spód garnka, aby makaron nie opadł i nie przykleił się do powierzchni naczynia. Zawartość należy gotować od 8 do 12 minut w zależności od tego, jak twardy makaron lubimy. W międzyczasie rozgrzać na patelni resztę oliwy i usmażyć na niej drobno posiekaną cebulkę do czasu uzyskania przez nią lekko brązowego zabarwienia. Następnie dodać szynkę lub boczek i smażyć na małym ogniu ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. następnie dodać pomidory pokrojone w małą kostkę. Podgrzewać 5 minut, po czym doprawić do smaku oregano, solą, pieprzem i cukrem. Po zagotowaniu i starannym odsączeniu makaronu wlać przyrządzony sos do garnka z makaronem i gotować na małym ogniu ok. 2-3 minut, aby makaron przeszedł zapachem i smakiem przypraw. Podawać z żółtym serem, do dekoracji użyć świeżej bazylii lub oregano (ewentualnie bardziej dostępnej mięty bądź natki pietruszki.
Wszystkie przepisy