Składniki:
30 dag wołowiny
30 dag piersi z kurczaka lub cielęciny
15 dag wędzonej szynku lub baleronu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
świeże zioła: tymianek
majeranek lub inne
2 łyżki oleju
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 1 osoby
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Wołowinę rozbić na duży płat, oprószyć solą i pieprzem, posypać ziołami (posiekanymi świeżymi lub suszonymi). Ilość i rodzaj ziół jak kto lubi. Rozbić na cienki płat pierś z kurczaka, oprószyć przyprawami, posmarować roztartym z solą czosnkiem, ułożyć na wołowinie. Plasterki szynki lub baleronu rozłożyć na cielęcinie i zwinąć; aby rolada nie rozpadła się; spiąć lub związać nitką. Naczynie żaroodporne lub blachę wysmarować olejem, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec, polewając wytwarzającym się sosem.
Wszystkie przepisy