Składniki:
Szczupak lub karp (1-1,3 kg)

seler 1 marchewka

skórka z 0,5 cytryny

50 dag filetów z morszczuka
1 jajo

1 szklanka śmietany

natka pietruszki

0,5 szklanki bułki tartej
sól
pieprz do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Oskrobaną i wypatroszoną rybę opłukać i posolić. Do wnętrza ryby włożyć umytą, pokrojoną w paski skórkę cytrynową oraz pokrojone w cienkie słupki warzywa. Filety z morszczuka rozdrobnić, zemleć 2 razy, wymieszać z jajkiem i bułką tartą, doprawić solą i pieprzem. Masą tą napełnić rybę. Zaszyć lub spiąć wykałaczkami jej brzuch, z wierzchu oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i upiec, co jakiś czas polewając śmietaną. Następnie ostrożnie przełożyć rybę na półmisek, polać sosem wytworzonym w czasie pieczenia i udekorować zieleniną.
Wszystkie przepisy