Składniki:
1 kg mięsa mielonego
bułka
1 jajko surowe
4 jajka na twardo
10dkg wędzonki
pęczek dymki
2 ząbki czosnku
1,5 szklanki młodych pokrzyw
4 łyżki łuskanego słonecznika

0,5 łyżeczki gałki muszakatałowej
1 łyżka majeranku
bułka tarta
pieprz
sól
smalec
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Sparzyć i pokroić drobno pokrzywę. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Jajka zetrzeć na dużych oczkach tarki. Czosnek zmiażdżyć. Bułkę namoczyć, odcisnąć i połączyć z mięsem.Wędzonkę pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelni, dodać słonecznik i podsmażyć.Do masy mięsnej dodać jajka, cebulę, czosnek, surowe jajko, wędzonkę, pokrzywę, słonecznik, gałkę muszkatołową, majeranek, sól i pieprz. Foremkę do keksu wysmarować smalcem, posypać bułką tartą, wylać masę i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
Wszystkie przepisy