Składniki:
ciasto:
jajka: 2 sztuki
pieczarki: 50 dag
mąka: 25 dag
jasne piwo: 1 szklanka
olej
sól
sos:
jogurt naturalny typu greckiego: 1 kubek
czosnek: 4 ząbki
przyprawy: sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Wegetariańskie
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Jajka robić, oddzielając żółtka od białek. Mąkę wymieszać z żółtkami, dwoma łyżkami oleju i szklanką jasnego piwa. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i pianę dodać do ciasta. Połączyć, mieszając delikatnie. Pieczarki oczyścić, opłukać wodą i osuszyć. Następnie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej. Pieczarki obtoczone w mące zanurzać w cieście i smażyć do momentu, aż będą rumiane. Po usmażeniu układać je na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Jogurt naturalny przelać do pojemnika, który można zamknąć. Czosnek obrać ze skórki i przecisnąć do jogurtu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i pozostawić w lodówce na co najmniej godzinę. Pieczarki podawać ciepłe z sosem czosnkowym. Można także przygotować sos słodko-kwaśny. W cieście piwnym można także piec brokuły, kalafiory, cebulę lub pora.
Wszystkie przepisy