Składniki:
jajka: 6
masło: kostka
tuńczyk lub śledzie w oleju: 2 puszki
majonez lub musztarda: 2 łyżki
sól
pieprz
świeży szczypiorek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Śniadania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Masło wyjąć z lodówki, aby nie było twardo w momencie przygotowywania pasty jajecznej. Jajka umyć i ugotować na twardo. Pozostawić do ostygnięcia, następnie obrać dokładnie ze skorupki i zmielić w maszynce lub zblendować. Tuńczyka lub śledzie odsączyć na sitku i dodać do jajek. Pasta ze śledziami będzie mieć bardziej wyrazisty smak, jednak tuńczyk także nadaje się do pasty jajecznej. Wybór zależny jest więc od upodobań. Do zmielonych jajek i odsączonej ryby dodać dwie łyżki majonezu lub musztardy oraz miękkie masło. Całość zblendować do osiągnięcia jednolitej, gładkiej konsystencji. Pastę skosztować i doprawić solą i pieprzem według uznania. Świeży szczypiorek umyć i posiekać dokładnie. Następnie wmieszać go do pasty lub też posypać ją po wierzchu. Pasta idealnie nadaje się do chleba, jednak można przełożyć ją do rękawa i udekorować nią krakersy, podając je jako drobną przekąskę na przyjęciu.
Wszystkie przepisy