Składniki:
3 sklanki mąki
13 dkg margaryny
1 szklanka cukru
1/2 słoika miodu sztucznego
1 szklanka kefiru
2 jajka
1 łyżeczka sody
opakowanie przyprawy do piernika
1/2 szkl orzechów włoskich
1/2 szklanki rodzynek wcześniej namoczonych w rumie
skórka pomarańczowa
kilka moreli suszonych
figi
orzechy laskowe

kilka migdałów (po prostu według upodobań)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Całe jajka utrzeć z cukrem. Miód roztopić z margaryną i ostudzić, połączyć z utartą masą jajeczną. Dodać kefir,mąkę,sodę, przyprawę do pierników oraz bakalie. Dokładnie wszystko wymieszać i wlać do dwóch podłużnych foremek. Piec około 50-60 minut w temperaturze 160 Piernik można polać polewą czekoladową i ozdobić posiekanymi orzechami
Wszystkie przepisy