Składniki:
3 jajka
1 lyżka prawdziwego masla
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki sody
1 szklanka maki pszennej tortowa
1szklanka mleka slodkiego
przyprawa do piernika
4-5 lyżek kakao naturalne
2 szklanki bakali-orzechy grubo pokrojone
rodzynki
suszone figi
daktyle pokrojone
kilka morel suszonych pokrojonych
migdaly pokrojone
1 -1.5 szklanki naturalnego miodu
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Żółtka utrzeć wraz z masłem na puch dodając cukier-1szklankę,po utarciu wsypać mąkę wymieszaną z sodą. Do garnka wsypać bakalie,dodać miód,kakao,przyprawę do piernika,2 łyżki cukru,oraz1 szklankę mleka na wolnym ogniu wszystko stale mieszając drewnianą łyżką podgrzewać do uzyskania jednolitej masy,odstawić do przestudzenia.Masę otrzymaną z bakalii dodać do utartych jajek z mąką i sodą.Na koniec dodać ubitą pianę na sztywno z białek które zostaly nam,delikatnie calość wymieszać i przełozyć do formy/keksówka/ wysmarowanej masłem i opruszonej bulką tartą,piec w mocno rozgrzanym piekarniku w 200st.sprawdzać wykalaczką środek ciasta.Po upieczeniu polać czekoladą,lub posypać cukrem pudrem.
Wszystkie przepisy