Składniki:
2 filety śledzia
1 mała bułeczka
trochę mleka do namoczenia bułeczki
pół cebuli
olej
zielona pietruszka/nać
2 jajka
pieprz
cytryna
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z ryb
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 10 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Filety wymoczone i obrane ze skóry posiekać dużym kuchennym nożem/nie mleć/.Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupki i posiekać.Cebulkę drobno pokroić i wsypać na rozgrzany olej - podsmażyć na lekko brązowy kolor. Ostudzić, dodać do pozostałych składników i wszystko starannie posiekać. Dodać soli i pieprzu, jeśli śledź był za bardzo wymoczony. Dodać drobno pokrojona nać /1 łyżka/. Wszystko wymieszać i siekać na jednolita masę.Na małym półmisku w kształcie rybki uformować masę.Ozdobić paseczkami z ugotowanych buraczków, półplasterkami cytryny. Przed podaniem do stołu skropić sokiem cytrynowym.
Wszystkie przepisy