Składniki:
1 szynka bez kości wagi około 2 kg
garść gozdzików
2 butelki piwa Porter
olej słonecznikowy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 100 zł
 

Sposób przyrządzania

Szynkę gęsto szpikuję gozdzikami. Wkładam do dużego garnka, zalewam porterem tak, aby całe mięso było zanurzone. Tak przygotowaną szynkę przykrywam i wstawiam do lodówki na 3-4 dni. Po wyjęciu z zalewy układam szynkę na blasze i skrapiam olejem słonecznikowym. Wstawiam do piekarnika (180 C) na 2 godziny W trakcie pieczenia, od czasu do czasu- polewam marynatą. Zawsze podaję na zimno na świąteczne śniadanie. Polecam wszystkim.
Wszystkie przepisy