Składniki:
3/4kg mąki
0,5 kg miodu naturalnego
4 jajka
kostka masła
szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 opakowania przyprawy do piernika (ja kupuję każdą z innej firmy bo mają różne smaki)
3 łyżeczki sody oczyszczonej
10 dkg orzechów włoskich
odrobina cynamonu
anyżu
gałki muszkatołowej
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: do 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Zaczynamy od wlania miodu do rondla i dodania cukru z cukrem waniliowym i korzeniami – całość podgrzewamy co chwila mieszając aż do zagotowania. Wrzącą masę zestawiamy z ognia i wlewamy ostrożnie niepełną szklankę wrzącej wody, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kawałki masło, mieszamy aż do rozpuszczenia, przelewamy całość do miski i odstawiamy do ostudzenia. Do letniej masy dodajemy kolejno żółtka, orzechy oraz stopniowo przesianą mąkę z sodą – mieszamy aż się wszystko ładnie połączy (można mikserem). Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanych foremek (najlepiej keksówek) i wstawiamy do pieca nagrzanego do temp. ok. 180 stopni. Ciasto piecze się ok. godzinę, co jakiś czas trzeba uchylić drzwiczki piekarnika, wtedy lepiej rośnie. Upieczone ciasto zawijamy w ściereczki i odstawiamy na kilka dni żeby skruszało. Po kilku dniach przekładamy powidłami, marcepanem (albo jednym i drugim D:), polewamy lukrem lub czekoladą i ozdabiamy płatkami migdałowymi, krokantem i innymi pychotkami co tam jest pod ręką. Ciasto jest pyszne, znika w zastraszającym tempi
Wszystkie przepisy