Składniki:
Mąka: 2 szklanki
Jajka: 2 sztuki
Masło: 1 łyżka
Miód: 150 g
Soda oczyszczona: 1 łyżeczka
przyprawa do piernika
Orzechy

rodzynki

suszone morele

płatki migdałowe

wiórki kokosowe

czekolada

kolorowa posypka itp.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Podgrzać miód i odstawić do wystygnięcia. Wymieszać mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Zimne masło posiekać z mąką. Dodać jedno jajko i przestudzony miód. Zagnieść ciasto i wstawić na chwilkę do lodówki (będzie się lepiej wałkowało). Rozwałkować ciasto na grubość na około 5 mm. Powycinać pierniczki foremkami w różnych kształtach. Poukładać na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Pierniczki posmarować roztrzepanym jajkiem i ozdobić bakaliami. Piec 8-10 minut. Pierniki, gdy przestygną należy przełożyć do zamkniętego pojemnika, aby się nie zeschły. Im dłużej leżą tym są bardziej miękkie. Najsmaczniejsze są po tygodniu, dlatego warto zrobić je wcześniej przed świętami. Smacznego
Wszystkie przepisy