Składniki:
Mąka pszenna: 1/2 kg
ciepłe mleko: 3/4 szklanki
jajka: 2
świeże drożdże: 50 g.
masło: 100g
odrobina soli kapusta kiszona: 1 kg
cebula: 1 sztuka
grzyby suszone: 100 g
ziele angielskie
bułka tarta lub kasza manna:4 łyżki
pieprz: 1/2 łyżeczki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ciasto drożdżowe: Drożdże mieszamy z łyżką cukru, mąki pszennej i 1/4 szklanki mleka. Odstawiamy na 15 minut, aby urosło. W pozostałym mleku rozpuszczamy masło. Do mąki dodajemy ciepłe mleko z masłem i rozczyn oraz 1 całe jajko i 1 białko (żółtko zostawiamy do posmarowania pasztecików). Wyrabiamy ciasto podsypując mąką tak, aby odstawało od ręki. Następnie wałkujemy, kroimy na kwadraty, nakładamy farsz i formujemy paszteciki zlepiając rogi. Odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować należy paszteciki żółtkiem z niewielką ilością mleka. Farsz: do kapusty dolać szklankę wody, przyprawy i gotować do miękkości. Grzyby zalać niewielką ilością wrzątku i odstawić na około 30 min. Następnie posiekać i z wodą, w której się moczyły dodać do kapusty. Gotować około 20 minut. Na maśle zeszklić małą cebulę i dodać odsączoną kapustę z grzybami. Chwilę zasmażyć. Farsz wkładać po łyżce do każdego paszteciku. Paszteciki pieczemy w 180 stopniach około 20-30 min.
Wszystkie przepisy