Składniki:
średnia cukinia: 1 sztuka
duże pomidory: 2 sztuki
por: 1 zielona część
czosnek: 3 ząbki
oliwa lub margaryna: 1,5 łyżki
gęsta śmietana 18%: 2 łyżki
makaron penne: ok 150-200g
sól
pieprz: szczypta
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Cukinię myjemy i kroimy w kostkę (nie obieramy ze skórki!). Bierzemy zieloną część pora i kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy oliwę/ margarynę i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojonego pora. Po ok 2-3 minutach dodajemy cukinię smażymy na małym ogniu. W międzyczasie odparzamy pomidory i obieramy ze skórki oraz kroimy w kostkę. Gdy cukinia zmięknie, dodajemy pokrojonego pomidora i wyciśnięty przez praskę czosnek, dusimy pod przykryciem przez ok 5 minut. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz (wg upodobań), można dodać też trochę Vegety. Mieszamy wszystko dokładnie i zagotowujemy. Danie podajemy z makaronem ugotowanym al dente. Smacznego!
Wszystkie przepisy