Składniki:
wieprzowina bez kości/łopatka
karczek/ 1,5 kg
smalec 1 łyżka. Na marynatę: cytryna 1 szt
białe wytrawne wino 1/2 szklanki
cebule duże 2 szt
cukier 1/4 łyżeczki
owoc jałowca 20 ziarenek
goździki 3-4 szt
listek laurowy 1 szt
ziele angielskie 10 szt
pieprz 10 szt. Na sos: marmolada śliwkowa lub wiśniowa 1 łyżka
mąka 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
rosół 1 szklanka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Zagotować marynatę. Umyte mięso włożyć do kamiennego garnka, obłożyć plasterkami cebuli, polać gorącą marynatą, przykryć deseczką, obciążyć kamieniem. Wynieść na 4-6 dni w chłodne miejsce, codziennie przewracać mięso. Przed pieczeniem wyjąc mięso z marynaty, osuszyć, natrzeć solą i zostawić na 2-3 godziny. Obłożone cebulą z marynaty mięso ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec powoli ok. 90 min., często skrapiając marynatą. Rozgrzać w rondelku masło, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić przecedzoną marynatą i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać pieczeń i jeszcze chwilę zapiekać w piecu. Podawać pokrajaną w plastry, osobno sos.
Wszystkie przepisy