Składniki:
makaron penne: 50 dag
pomidory bez skórki: 2 puszki
tuńczyk w sosie własnym: 2 puszki
czarne oliwki: 10 dag
cebula: 2 sztuki
oliwa: 2 łyżki
starty parmezan: 2 łyżki
przyprawy sól
pieprz
suszona bazylia
suszone oregano
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i zahartować pod strumieniem zimnej wody. Cebule obrać ze skórki i pokroić na drobną kosteczkę. Dwie łyżki oliwy rozgrzać na patelni i zeszklić na niej pokrojoną cebulę. Zwolennicy czosnku mogą dodać także dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą i wymieszać. Całość przesmażyć przez pięć minut. Tuńczyka odsączyć zalewy, rozdrobnić widelcem i dodać do pomidorów. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Całość wymieszać dokładnie i smażyć dziesięć minut. Czarne oliwki pokroić na plasterki i dodać do sosu. Wszystkie składniki wymieszać i przez chwilę poddusić na wolnym ogniu. Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem tuńczykowo-pomidorowym i posypać startym parmezanem. Można udekorować listkami świeżej bazylii lub rukoli. Danie jest pyszne i łatwe w przygotowaniu.
Wszystkie przepisy